perjantai 1. kesäkuuta 2012

Sukellus Hollywoodiin

William J. Mannin elämäkertateos Elizabeth Taylor -Hollywoodin kuningatar on todellinen sukellus vanhaan kunnon Hollywoodiin.

Jo kannesta alkaen kirja on kuin kuninkaallinen -tyylikäs ja kiinnostava, voisiko kansikuvassa olla enää enemmän glamouria?  Elizabeth Taylor on filmitähti, jonka kaikki tietävät -itseni ikäiselle hän ei enää edusta näyttelijää, joka olisi tuttu Tennispalatsista, vaan lehtien otsikoista. Hän on se nainen, jolla on riittänyt miehiä, kohua, skandaalia ja kaikenlaista julkisuutta. Hän on se nainen, joka seurapiiripalstojen kuvissa on näyttänyt parhaat päivänsä nähneeltä julkkikselta.

Elämäkerta antaa Elizabethista huomattavasti laajemman kuvan, eikä tyydy pelkästään käymään läpi tähden elämää elokuva ja tapahtuma kerrallaan. Kirja käsittelee mielenkiintoisella tavalla Hollywood-kulttuuria ja elokuvatähteyttä. Siinä kuvataan elokuviin liittyvän markkinoinnin ja viestinnän muutosta studioiden pr-osastoista ja kiiltävistä promokuvista siihen, että tähdet itse ruokkivat mainettaan lehdissä ja televisiossa. Elizabeth Taylor ei vielä elänyt sitä aikaa, kun sosiaalinen media ja internet hallitsivat ihmisten elämää, eikä nykyään enää tunnu syntyvän samankaltaisia tähtiä, vaan massaa on enemmän ja tähdet syttyvät ja sammuvat nopeampaan tahtiin. Kirja on myös kuvausta vanhojen arvojen ja vaatimusten löystymisestä ja muuttumisesta -ketä enää kiinnostavat rikkoutuneet avioliitot, homot tai huumeet -maailma on täynnä erilaisia kohuja milloin mistäkin. Omana kulta-aikanaan Elizabeth itse oli kohu, tekipä hän sitten mitä tahansa.

Kirjassa käydään läpi Taylorin suurimpien menestyselokuvien tekoa ja taustoja ja hänen suhdettaan näyttelemiseen. Toki suuren osan kirjassa saavat myös tunnetut, lukuisat avioliitot, joista annetaan varsin karulta tuntuvaa kuvausta pelkkinä studiojärjestelmän tuotteina. Kirja on viehättävä sekoitus Hollywoodin glamouria ja todellisuutta, kirja ei tähteä kaunistele, muttei myöskään lyttää. William J. Mann piirtää uskottavan ja laajaan lähdeaineistoon perustuvan kuvan elokuvamaailman tähdestä, naisesta joka omista lähtökohdistaan eli niin kuin halusi tinkimättä toiveistaan eikä häpeillyt olla sitä mitä oli.

Kirja kannattaa lukea, vaikkei mikään Taylor-fani olisikaan, sillä se tarjoaa laajemman näkökulman elokuvatähteyden olemukseen kuin pelkkä elämän kronologinen kuvaus. Kirjassa vaihtelevat sopivaan tahtiin selostavat, enemmän elokuvan tekoa käsittelevät ja Elizabethin henkilökohtaista elämää kuvaavat osiot. Lukija ei häiriinny lainkaan siitä, että joka asiaa ei käsitellä yhtä tarkkaan ja toisia taas tarkemmin. Jokainen luku tuntuu tarkentavan kuvaa Taylorista ja ajasta, jossa hän vaikutti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti