lauantai 30. kesäkuuta 2012

Rakkaudesta polkupyörään

Robert Penniä voisi sanoa aktiivipyöräilijäksi. Hän on toimittaja, joka on polkenut pyörällään yli 40 maassa. Penn ei ole jämähtänyt pyöräilyssään yhteen lajiin, vaan on kokenut jos jonkinlaisia tapoja katsoa maailmaa ohjaustangon takaa ja erilaisia pyöriä ajaa.

Kirjassaan Penn on toteuttamassa unelmaansa -hankkimassa itselleen mittatilaustyönä tehtyä polkupyörää. Hän kiertelee ympäri maailmaa hankkimassa siihen parhaita mahdollisia osia. Samalla hän kertoo paljon pyörän historiasta ja monenlaisesta käsityötaidosta, jota pyörän kokoamiseen ja osien tekemiseen liittyy. Hän haastattelee alan parhaita ammattilaisia ja on päässyt kurkistamaan monien hyvin suljettujen ovien taakse siellä, missä osien valmistus tapahtuu. Kirjassa pohditaan sitä, ketkä olivatkaan ne ensimmäiset, jotka polkupyörän keksivät. Useampi maa haluaisi mielellään kunnian itselleen maailmaamullistavan keksinnön tekemisestä. Lukiessa tulee tutuksi monia pyörämaailmasta tunnettuja nimiä kuten Cinelli, Campagnolo, Gary Fisher ja monia muita. On hauska tietää, miten he ovat olleet mukana pyörän historiassa.

Tämän lukemisen jälkeen olisi mahdotonta kuvitellakaan, että ostaisi pyörän halpahallista. Kirja avaa hyvin laadukkaiden osien merkitystä pyöräilyssä -mitä tarkoittaa, kun jokin osa kestää koko eliniän, ja miten osa on valmistettu. Ehkäpä kirjassa kerrottu pyörän historia tuntuu alkuun hieman sekavalta, koska asiaa käsitellään useiden maiden kannalta ja tulee tunne, että samoihin asioihin palataan uudelleen. Parasta osuutta ovat kuvaukset eri osien hankkimisesta ja valmistuksesta sekä pyöräilypersoonien esittelyt.

"Jos olet tuntenut polkupyörän päällä pelkoa tai vapautta, jos olet paennut surumielisyyttä kahden pyörivän pyörän rytmiin, tuntenut toivon heräävän polkiessasi mäen päälle ponnistuksen hikikarpalot otsallasi, miettinyt kiitäessäsi tuulen lailla mäkeä alas, onko maailma pysähtynyt paikalleen, ja jos olet koskaan, edes kerran, istunut satulassa sydän ilosta laulaen ja tuntenut jumalallisen kosketuksen, silloin jaamme jotain perustavanlaatuista. Tunnemme rakkautemme polkupyörään."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti